sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Uusi kasvis ja muuta sälää

Viime vuonna sain Tuulikilta hänen kasvattamansa ison purjon ja tuli mieleen, että minäkin voisin moisia kasvatella. Siispä osti siemeniä ja kotona laitoin ne turveruukkuihin taimikasvatukseen. Nyt kun säät ovat olleet mitä mainioimmat ja lämpöä on luvassa enemmänkin, ripsottelin purjon siemeniä kasvislaatikkoonikin siistiin riviin. Kun ne on kylvetty suurin piirtein samoihin aikoihin, mutta osa kotona ja osa ulos, tulee mielenkiintoinen seuranta itämisen suhteen. Kummat itää ja kasvaa nopeammin? Molemmilla on suurin piirtein samat multaolosuhteet, mutta kotona tietenkin on lämmintä tasaiseen.

Perunat laitoin multaan lauantaina. Kari oli istuttanut omansa jo aiemmin ja sanoi sitten että laita tuon verran väliä perunoille ja näytti käsillään reilua jalan mittaa. Joo, okei. Lapioin tasaiseen palstaani keskelle käytävän ja Tuulikki hihkui neuvoja kauempaa. Ihan hyvä että sain neuvoja, mulla nimittäin ei ollut hajuakaan siitä mitä mä teen! :D

Taika-koiran avustuksella valitsin Siikli-perunoita pahvilaatikosta ja laittelin niitä sitten kahteen riviin. Kari oli varannut mulle parikytä pottua, mutta oli näitä kyllä selkeästi enemmän... Olikohan heiltä jäänyt yli? Olin tuonut kotoota "hieman" itäneitä puikuloitakin, ajattelin lykätä nekin sinne maahan, mutta tila alkoi uhkaavasti vähetä. Voi hyvänen aika, mä tarvitsen lisää perunapeltoa. Täytynee ehdottaa, josko syksyllä vetästäisiin pottumaa siihen mittaan mitä oli alun perin ajateltu. Kolme puikulaa kuitenkin sain ängettyä toisen rivin päätyyn, saa nähdä mitä niistä kasvaa vai kasvaako mitään.

Kuulostaako muuten "Nälkä kasvaa syödessä" jotenkin tähän tilanteeseen sopivalta..?

Varsinkin kun mietin että kun laitoin purjot laatikon päätyyn, niin pavuille alkaa olla tilat vähissä. Herttinen sentään, mun on pian aloitettava tuo puhe omakotitalosta uudestaan kotosalla, tai joudun maksamaan maavuokraa tallilla. Kari jo tänään kysyikin, että tarviitko lisää tilaa, kun motkotin pavuista ja perunoista. Tuulikin raivaamaa entistä mansikkapeltoa saisi kyllä ottaa käyttöön jos jaksaa kääntää ja laittaa. Saattaapi olla, että otan vielä pienen projektin siitä kohtaa. Siis miten tämä homma on nyt lähtenyt elämään ihan omaa elämäänsä, viime vuonna olisin ollut tyytyväinen jos mulla olisi ollut edes 50x50cm pläntti papusia kasvattaakseni, nyt on jo laajennuksen laajennukset mielessä! :D

Sain laitettua tänään kesäkurpitsojen istutuspaikan kuntoon, joten niiden kannalta sopivia istutussäitä tässä vain odotellaan.

Niin ja istutin tänään myös ne neljä kotona kasvattamaani sipulia laatikkoon lajitovereidensa seuraksi. Olivat kuin aivan eri kastia nämä sipulit. Ne sipulit, mitkä olin istuttanut suoraan laatikkoon, olivat pienellä, max 8cm pitkällä vihreällä varrella, ja ne olivat paksuja. Näissä kotona kasvaneissa sen sijaan oli parhaimmillaan 20cm varret, mutta ne olivat ohuita ruipeloita ne varret. Toivottavasti kotikasvatetut toipuvat shokista ja jatkavat elämäänsä ulkomaailmassa...

Nyt kun jäin asiaa miettimään, niin niinhän ne viime vuonna pavutkin tekivät. Kotipavut olivat hentovartisempia kuin ne pienemmät ja paksummat ulkopavut. Kotikasvuisista tuli enemmän papuja, osasyynä varmaankin se, että ne valtasivat enemmän ja nopeammin alaa ja ravinteita.

Hassua, en ole koskaan ollut kiinnostunut kasveista tai kukkasista, mutta nyt tämä hyötypuutarhan suunnittelu, tekeminen ja seuraaminen on aivan ihanaa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti